AANKOMST SCHEVENINGEN 6 AUG 2011, 12:00 UUR

dinsdag 1 februari 2011

Grenada 2


Mensen, wat een mooi eiland weer. Het is erg groen, heuvelachtig, mooie witte stranden en we liggen in een prima haven van waaruit we het eiland verkennen.
We hebben een 4-wheel-drive autootje en maken samen met de Abel T een mooie rondrit over het eiland. Omdat het zondag is zijn de winkels gesloten maar aangezien de natuur hier 24 uur per dag 'open' is doen we een naturetour.

Wat ook open is, is de cacaoplantage Belmont Estate. We rijden er feilloos naartoe en krijgen een enthousiaste rondleiding van Laureen. Ze vertelt ons over alle vruchten en specerijen die op het landgoed groeien en natuurlijk hoe er van de cacaoboon uiteindelijk chocola wordt gemaakt.
Hieronder het verslag van Gijs.
Het was heel leuk. De boeren komen op woensdag hun bonen brengen, dat zijn de witten slijmerige dingen in de vrucht.(ik vind het vies!)
Die slijmerige dingen worden in een bak gedaan met plantenbladeren er over heen zo dat het slijm gedeelte er af schimmelt. Dat duurt 7 tot 9 dagen en elke dag wordt het om geschept. Dat schimmelen heet fermenteren.
Dan word het in grote bakken geschept zo dat het kan drogen in de hete zon.
De boeren (nu wij) moeten elk half uur met blote voeten door die bak schuifelen. Dat was leuk maar dat deed soms ook zeer als er een boon met scherp randje onder je voet komt. Als ze goed droog zijn kunnen ze in een bak met draai armen en dan worden ze in een bak gedaan en krijgen ze een glans. Nu hebben ze ook de goede smaak en kleur gekregen. Dan worden de noten helemaal fijn gepureerd en dan komt er een soort chocoladepasta uit de machine. Die chocoladepasta wordt dan wat dikker gemaakt en dat wordt in vormpjes gedaan en dan heb je chocola.
Wij hebben 4 repen gekocht van 60% want die vonden wij het lekkerste. Er was ook chocola van 71% en van 80% maar die werden steeds bitterder van smaak. Het was heel leuk!

We lunchen in het restaurant van Belmont Estate. Het ziet er superchique uit en we vragen voor de zekerheid maar even naar de kosten van een lunch. Dat valt reuze mee en we smikkelen heerlijk van een 3-gangen menu. Via allerlei kronkelweggetjes rijden we richting de boot. We gaan via het noordelijkste puntje van Grenada 'La Morne des Sauteurs' oftewel 'de heuvel van de springers'. De laatste Caribindinanen verkozen om liever van de rotsen te springen dan gevangen te worden genomen door de Fransen. Het monument waar deze kinderen op klimmen herinnert er nog aan.
Om de juiste afslag te vinden naar 'onze' baai valt nog niet mee. Het is al donker wanneer we de weg vinden en naar de boot kunnen. Het was een ontzettende leuke en leerzame dag. Als toppertje van de dag blijft Wies bij ons logeren, ze hebben een hoop lol en het wordt een latertje voor de kids.
Maandag is shopdag. Marius en Marcel hebben beiden een lijstje gemaakt van alle zaken die nog nodig zijn en halen hun hart op bij de 2 chandlers. Ook kopen we eindelijk een bodyboard met harde bodem, tot grote vreugde van Bram en Gijs. In de middag zijn we terug, de kinderen mogen hun schoolwerk bij het zwembad maken, en dat is niet verkeerd.
Na elke 2 vakken mag er even zwempauze gehouden worden en zo is aan school werken best te doen :)
's Avonds eten we bij de Abel T een heerlijke pompoensoep met Italiaans brood. Hmmm. Redelijk op tijd liggen we allemaal op bed.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten