AANKOMST SCHEVENINGEN 6 AUG 2011, 12:00 UUR

zondag 19 september 2010

Lagos - Faro

We liggen in Lagos vanwege de harde wind. Welke harde wind? De voorspelling van zeker kracht 6 komt niet uit dus liggen we voor niets in deze dure haven. Nou, voor niets... Eindelijk tijd voor de klusjes die al enige tijd moesten. Terwijl de jongens en ik school doen, repareert Marcel de poeptank, wat een tamelijk smerig klusje is en daarom nog steeds niet is gedaan. Het is namelijk de bedoeling dat onze poepjes en plasjes of meteen in het water terecht komen, óf wanneer we in een haven zijn eerst in een tank worden opgevangen. Die legen we dan wanneer we op zee zijn. Maar omdat de schakelaar kapot was, werd alles meteen in de tank opgevangen en die raakt natuurlijk vanzelf een keer vol. Een volle tank geeft niet alleen nare luchtjes ook is het best gênant om deze (in een haven of ankerbaai met kristalhelder water) te legen. Met als gevolg dat we altijd in de gaten moeten houden of de tank al vol is en deze gauw legen wanneer we varen. En.. natuurlijk vergeten we dat weleens. Kortom, de door opa en oma meegebrachte nieuwe schakelaar is geïnstalleerd en nu kunnen we naar ons belieft wel of niet meteen in het water lozen. Hoera. Vervolgens met de zonnetent aan de slag gegaan. Bij de uitgebreide watersportzaak rvs-buizen gehaald, de stof op maat gemaakt en bij de Wizard aan boord (bedankt Annelies) alvast 2 kanten gestikt. 's Middags gaan de jongens lekker naar het zwembad en doen we nog wat kleine klusjes en boodschappen. Leuk, we hebben goed internet en Bram en Gijs kunnen met de klas skypen. Vanaf de boot is de verbinding niet optimaal, dus checkt Marcel met zijn telefoon waar we de beste verbinding hebben en daar gaan we met de laptop op een terrasje zitten. De mensen om ons heen kijken geïnteresseerd toe hoe wij de laptop en de jongens installeren en wanneer er dan verbinding is, klinken de stemmen van de kinderen en juf/meester luid en duidelijk. Het hele terras geniet mee hoe Gijs verteld over de grotten nabij Lagos en hoe Bram keurig de Engelse woordjes mee zegt tijdens de Engelse les. Vooral dat laatste tovert grote glimlachen op de gezichten van de voornamelijk Engelse toeristen. Marcel fotografeert nog 'even' de hele pilot van Marokko, want die is nergens meer leverbaar. Daarna water tanken, opruimen, bijboot achterop. Klaar voor vertrek morgen.
We vertrekken redelijk op tijd richting Faro. Er staat weinig wind en we motoren het hele stuk. Onderweg komen we de Seamotions en Seaquest tegen die richting Portimao varen. Even leuk contact over de marifoon. Dan zwemt een hele school dolfijnen ons tegemoet, ze zwemmen links en rechts van ons voorbij en maken mooie sprongen. Rond vijven varen we de ingang van het 'waddengebied' binnen. We moeten heel goed de vaargeul aanhouden want er liggen heel veel zandbanken en ondieptes. Het doet heel Fries aan. Leuk! We ankeren nog net voor het donker bij een soort industriegebiedje. Wanneer Marcel de motor in z'n achteruit doet om te controleren of we goed vast liggen, slaat de motor af! Oeps! Marcel duikt meteen het water in en ja hoor, een touw in de schroef. Gelukkig is het touw met twee halen van een scherp mes te verwijderen en liggen we goed. Hoewel... wanneer er vele (grote) vissersboten passeren, vinden we toch dat we wel erg in het midden van de vaargeul liggen. We besluiten dus anker op te gaan en een stukje dichter bij de kade te gaan liggen. Helaas, het anker houdt niet. Ik haal het op en zie dat we een compleet visnet aan het anker hebben hangen. Met vereende krachten weten we ons te bevrijden en bij poging drie liggen we vast én op een goede plek. Na het eten drinken we een pittige sangria aan boord van de Wizard en slapen heerlijk :)
Met Marcels rug gaat het gelukkig weer de goede kant op. De Portugese voorgeschreven pillen doen uitstekend hun werk en het kraken en duwen heeft wellicht ook goed geholpen. We willen jullie allemaal heel erg bedanken voor alle lieve meelevende mailtjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten